مزایای بازار بورس چیست؟

به طور کلی برای بررسی یک بازار سرمایه‌گذاری از دیدگاه خرد، بایستی به موارد زیر توجه کرد:

میزان بازدهی،تنوع گزینه‌های سرمایه‌گذاری،نقدشوندگی،قابلیت سرمایه‌گذاری با پول کم

بازار بورس در طی ۵ سال منتهی به پایان شهریور ۱۴۰۰، با بازدهی ۱٬۷۱۴ درصدی بهترین عملکرد را در مقایسه با سایر بازارهای سرمایه‌گذاری داشته است.بازار بورس می‌تواند پس‌اندازهای جزئی و راکد سرمایه‌گذاران خرد را جمع‌آوری کرده و در امور تولید و تأمین مالی مؤسسه‌ها، کارخانه‌ها و کسب‌و‌کارهای مولد به کار گیرد و باعث رشد اقتصادی کشور شود. از دیگر مزایای بورس می‌توان به کنترل حجم پول، میزان نقدینگی و تورم اشاره کرد. برای نمونه هنگامی که میزان نقدینگی در کشور افزایش یابد، دولت می‌تواند با فروش سهام و انتشار اوراق مشارکت نقدینگی زیاد موجود در جامعه را جمع‌آوری کند. به این ترتیب می‌تواند از تورم بیشتر در کشور جلوگیری کرد.

بورس اوراق بهادار

بورس کالا

بورس انرژی

فرابورس ایران

فلسفه شکل‌گیری بورس:

فلسفه کلیدی شکل‌گیری بورس در جهان، ایجاد بازاری منسجم، قانونمند، پیوسته و شفاف برای تجمیع سرمایه‌های خرد و کلان سرمایه‌گذاران به منظور تأمین مالی شرکت‌ها و پروژه‌های آن‌ها است. 

روش‌ هایی برای سرمایه گذاری در بورس

در یک تقسیم‌بندی کلی، انواع سرمایه گذاری در بورس در دو دسته سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم قرار می‌گیرند. سرمایه گذاری مستقیم بدین معناست که شخص سرمایه گذار با استفاده از روش‌های مختلف تحلیلی مانند تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و تابلوخوانی، سهام مناسب را شناسایی کرده و اقدام به خرید و فروش آن می‌کند. سرمایه گذاری غیر مستقیم نیز به معنای سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری یا انعقاد قرارداد سبدگردانی اختصاصی است.

صندوق های سرمایه گذاری از چه ارکانی تشکیل می‌شوند؟

 

از جمله ارکان صندوق سرمایه گذاری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1

مدیریت

مدیر صندوق
2

متولی

متولی صندوق
3

حسابرس

حسابرس صندوق
4

مدیر ثبت

مدیر ثبت صندوق

صندوق های سهامی

عمده دارایی این صندوق ها در سهام سرمایه گذاری می‌شود. استفاده از این صندوق ها ریسک بالایی دارد. بازدهی آن‌ها نیز بیش از هر چیز دیگری از شرایط کلی بازار سرمایه تاثیر می‌پذیرد.

صندوق های مختلط

حدود نیمی از دارایی این صندوق ها در اوراق با درآمد ثابت و نیم دیگر در سهام سرمایه گذاری می‌شود. بنابراین ریسک و بازدهی صندوق های مختلط، بین صندوق های با درآمد ثابت و سهامی قرار می‌گیرد.

صندوق‌های سکه و طلا

عمده دارایی این صندوق‌ها به سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر سکه‌طلا که در بازار سرمایه معامله می‌شوند، تخصیص پیدا می‌کند. بازدهی صندوق‌های مبتنی بر سکه طلا تقریبا مشابه بازدهی سکه طلا بوده و ریسک سرمایه گذاری در آن‌ها بالاست.

صندوق‌های بازارگردانی

به‌منظور خرید و فروش اوراق بهادار با در نظر داشتن تعهدات بازارگردانی آن اوراق، مطابق با امیدنامه صندوق به‌وجود آمدند. هدف بازارگردان متعادل نگه‌داشتن سهم است و از به‌وجود آمدن صف‌های خرید و فروش جلوگیری می‌کند تا قیمت سهم را به سمت قیمت ذاتی سهم سوق دهد.

صندوق‌های تامین مالی

به‌منظور انجام پروژه مورد نظر خود در چارچوب اساسنامه و با رعایت مقررات، یک شرکت سهامی خاص به نام «شرکت پروژه» تأسیس می‌کند که آن شرکت، پس از تکمیل و آغاز مرحله بهره‌برداری تبدیل به یک شرکت سهامی عام شده و در بورس یا بازار خارج از بورس پذیرش و قابل معامله می‌شود.

صندوق صندوق‌ها

 نوعی سرمایه‌گذاری مشاع هستند که به‌جای سرمایه‌گذاری در سهام، در ترکیبی از صندوق‌های سهامی، درآمد ثابت و صندوق‌های ETF سرمایه‌گذاری می‌کنند. به بیان دیگر خرید واحدهای یک صندوق سرمایه‌گذاری در صندوق، همانند سرمایه‌گذاری در چند صندوق در یک زمان است که ضمن پایین آوردن ریسک، امکان کسب بازدهی مناسب را نیز برای سرمایه‌گذار فراهم می‌کند.
سوالات
متداول

کاربران

سؤال خود را اینجا پیدا کنید یا از ما بپرسید

صندوق سرمایه گذاری قابل معامله یا ETF چیست؟

صندوق های سرمایه گذاری از نظر چگونگی سرمایه‌گذاری در آن‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول مبتنی بر صدور و ابطال و دسته دوم صندوق‌های قابل معامله (ETF) هستند.

– برای سرمایه‌گذاری در صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال به دو طریق می‌توان اقدام نمود. روش اول مراجعه حضوری به یکی از شعب صندوق و دیگری استفاده از درگاه اینترنتی آن می‌باشد.

– اما صندوق ETF، صندوقی است که خرید و فروش واحدهای آن از طریق سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری‌ها امکان پذیر است. به عبارت دیگر،صندوق‌ های ETF مانند سهام شرکت‌ها هستند. این صندوق ها با نماد مربوط به خود در تابلوی معاملاتی مانند معامله سهام عادی، قابل خرید و فروش هستند.

منظور از ارزش خالص دارایی (NAV) چیست؟

یکی از اصطلاحات پرکاربرد مربوط به صندوق های سرمايه گذاری، NAV یا ارزش خالص دارایی است. در سایت مربوط به هر صندوق، به صورت روزانه سه نوع ارزش خالص دارایی گزارش می‌شود.

– NAV صدور: ارزش هر واحد صندوق را نشان می‌دهد. در واقع وجهی است که باید بابت خرید هر واحد در صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال، پرداخت شود.

– NAV ابطال: وجهی است که پس از انصراف از سرمایه گذاری در صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال به ازای هر واحد به سرمایه گذار پرداخت می‌شود.

– NAV آماری: در شرایط مشخصی مانند ایجاد صف فروش سنگین بر روی برخی از دارایی‌های صندوق برای مدت طولانی، مدیران صندوق‌ها می‌توانند قیمت برخی از سهم‌های موجود در سبد سرمايه گذاری خود را تعدیل کنند. به ارزش خالص دارایی گزارش‌شده در این حالت NAV آماری گفته می‌شود.

چگونه می‌توان صندوق های سرمايه گذاری را با یکدیگر مقایسه کرد؟

برای مقایسه صندوق های سرمایه گذاری، علاوه بر مقایسه بازدهی آن‌ها، پارامترهای مهم دیگری نیز وجود دارد. ضریب بتا، ضریب آلفا، همبستگی با رشد شاخص و همبستگی با افت شاخص، از جمله این پارامترها هستند. در این بین، بررسی و مقایسه ضریب بتای صندوق ها بین اهالی بازار، نقش پررنگ‌تری را ایفا می‌کند.

به علاوه، برای سرمایه گذاری با پول کم، باید NAV صدور صندوق ها را نیز در این مقایسه وارد کنید.

اساسنامه و امیدنامه، بهترین ابزار برای آشنایی با هر صندوق

اگر می‌خواهید با جزئیات فعالیت‌های یک صندوق و وظایف ارکان‌ های آن آشنا شوید، سراغ اساسنامه و امیدنامه آن بروید. اساسنامه و امیدنامه هر صندوق هر آنچه که باید درباره یک صندوق بدانید را در اختیار شما قرار خواهد داد.

حداقل مبلغ سرمایه گذاری در هر صندوق سرمایه گذاری چقدر است؟

حداقل مبلغ سرمایه گذاری در صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال معمولا به اندازه خرید حداقل یک واحد از آن‌هاست.
در صندوق های ETF نیز به اندازه حداقل ارزش سفارش خریدی است که می‌توان ارسال کرد. در حال حاضر این عدد برابر ۵۰۰ هزار تومان است.

آیا سرمایه گذاری در صندوق همیشه سودآور است؟

اگر صندوق های سرمایه گذاری درآمد ثابت را کنار بگذاریم، بازدهی سایر صندوق ها مانند صندوق سرمایه گذاری سهامی و مختلط، علاوه بر دانش، تجربه و عملکرد مدیران صندوق، به بازدهی بازار سرمایه هم وابسته است.