صندوق سرمایه گذاری، ابزاری برای کسانی که فرصت تحلیل ندارند

معمولا افرادی که با صندوق سرمایه گذاری آشنا نیستند، سرمایه گذاری در بورس را ماه‌ها صرف زمان برای کسب دانش و ساعت‌ها خیره شدن به مانیتور و تحلیل و بررسی سهام شرکت‌های مختلف و در نهایت تصمیم‌گیری در خصوص خرید یا فروش آن‌ها می‌دانند.

اما به کارگیری روش‌های مختلف تحلیل بازار مانند تحلیل بنیادی و تحلیل تکنیکال، تنها راه سرمایه گذاری در بورس نیست. صندوق سرمایه گذاری، از روش‌هایی است که امکان سرمایه گذاری در بورس را بدون صرف زمان و دانش فراهم می‌کند.

ارتباط با متخصصان سرمایه گذاری

مشاوره رایگان سرمایه‌گذاری

یک سرمایه گذاری خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟ بهترین سرمایه گذاری کدام است؟

یک سرمایه گذاری خوب در بین انواع سرمایه گذاری ها، در ابتدا باید بازدهی بیشتری نسبت به تورم داشته باشد. در غیر این صورت نمی‌تواند در حفظ ارزش پول و قدرت خرید، موثر باشد. علاوه بر این، میزان ریسک، نقدشوندگی، سهولت سرمایه گذاری، حداقل سرمایه مورد نیاز و … از جمله پارامترهای تاثیرگذار در انتخاب گزینه مناسب سرمایه گذاری هستند.
گزینه‌های مختلف مانند مسکن، خودرو و طلا را در طی چند سال گذشته با بورس مقایسه نمایید. طبق آمارها سرمایه گذاری در بورس از نظر بازدهی، بهترین سرمایه گذاری در بین انواع سرمایه گذاری ها بوده است.

یک سرمایه گذاری خوب چه ویژگی‌هایی دارد؟ بهترین سرمایه گذاری کدام است؟

آیا تضمینی برای موفقیت در سرمایه گذاری در بورس و سایر بازارها وجود دارد؟

سرمایه گذاری در بورس نیز، بر اساس پیش‌بینی آینده و برآورد ریسک‌های مرتبط با آن انجام می‌شود. اما هیچ قطعیتی نسبت به آینده وجود ندارد و هیچ کس نمی‌تواند آینده را دقیقا پیش‌بینی کند. در همین راستا تضمین سرمایه گذاری در بورس نیز امکان‌پذیر نیست. البته با انتخاب مسیر درست سرمایه گذاری، کسب موفقیت‌های چشمگیر در سرمایه گذاری نیز دور از انتظار نیست.

چه روش‌هایی برای سرمایه گذاری در بورس وجود دارد؟

در یک تقسیم‌بندی کلی، انواع سرمایه گذاری در بورس در دو دسته سرمایه گذاری مستقیم و غیر مستقیم قرار می‌گیرند. سرمایه گذاری مستقیم بدین معناست که شخص سرمایه گذار با استفاده از روش‌های مختلف تحلیلی مانند تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و تابلوخوانی، سهام مناسب را شناسایی کرده و اقدام به خرید و فروش آن می‌کند. سرمایه گذاری غیر مستقیم نیز به معنای سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری یا انعقاد قرارداد سبدگردانی اختصاصی است.

سرمایه گذاری در صندوق ها چه مزایایی دارد؟

از جمله مزیت‌های سرمایه گذاری در صندوق سرمایه گذاری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مدیریت حرفه‌ای دارایی‌ها: به لطف حضور تحلیل‌گران و معامله‌گران حرفه‌ای بازار سرمایه در تیم مدیریت سرمایه گذاری هر یک از صندوق‌های سرمایه گذاری، ریسک و بازده به نحو مطلوبی کنترل شده و مدیریت دارایی به گونه‌ای حرفه‌ای انجام می‌شود.

نقد شوندگی مناسب: بر خلاف سهام و سایر اوراق بهادار که ممکن است در بازه‌ای از زمان، برای فروش آن‌ها صف‌های سنگینی ایجاد شود و سهامداران نتوانند سرمایه خود را نقد کنند، صندوق های سرمایه گذاری نقدشوندگی بالایی دارند. سرمایه گذاران هر صندوق به راحتی می‌توانند سرمایه خود را از صندوق خارج کرده و به وجه نقد تبدیل کنند.

صرفه جویی در مقیاس: کلیه هزینه‌های مربوط به گردآوری و تحلیل اطلاعات مورد نیاز و همچنین دریافت سود سهام و اوراق کوپنی تحت مالکیت صندوق بین همه سرمایه گذاران صندوق تقسیم می‌شود. بر همین اساس، سرانه هزینه مربوط به هر سرمایه گذار کاهش پیدا می‌کند.

متنوع سازی: صندوق ها همواره تعداد زیادی از انواع مختلف اوراق بهادار را تحت مالکیت خود دارند و سبد دارایی‌های آن‌ها بسیار متنوع است. این موضوع باعث می‌شود که ریسک سرمایه گذاری به نحو مطلوبی مدیریت شود.

سهولت سرمایه گذاری: سرمایه گذاری در صندوق ها نیاز به صرف زمان و دانش تخصصی بازار سرمایه ندارد و همه افراد جامعه می‌توانند به راحتی در صندوق ها سرمایه گذاری کنند.

سرمایه گذاری با پول کم: سرمایه گذاری در صندوق‌ ها را می‌توان گزینه‌ای مناسب برای سرمایه گذاری با پول کم در بازار سرمایه دانست. چرا که سرمایه‌گذاری در بورس با مبالغی در حدود چند ده هزار تومان نیز از طریق این صندوق‌ها امکان‌پذیر است. بر همین اساس، صندوق‌های سرمایه گذاری اولویت اصلی عمده افرادی است که به دنبال سرمایه گذاری با پول کم هستند.

با چه افق زمانی می‌توان در صندوقها سرمایه گذاری کرد؟ 

نوسان، ذات بازار سرمایه است. هر‌چه بازه زمانی سرمایه گذاری کوتاه‌تری در نظر بگیرید، نوسانات کوتاه مدت بازار تاثیر بیشتری بر بازدهی شما خواهد داشت. هر سرمایه گذار می‌تواند بسته به استراتژی معاملاتی خود، به صورت کوتاه مدت، میان‌مدت یا بلند مدت فعالیت کند. در خصوص استفاده از صندوق‌ های سرمایه گذاری توصیه می‌شود دید بلندمدت داشته باشید. بازه‌ای حداقل یکی دو ساله متصور شده تا اگر بازار در کوتاه مدت در شرایط اصلاحی قرار گرفت، ضرر نکنید.

کدام صندوق برای من مناسب‌تر است؟

صندوق ها بر اساس نوع فعالیت، ترکیب دارایی‌ها و در نتیجه میزان ریسک و بازده به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. در بین انواع صندوق سرمایه گذاری، صندوق‌های با درآمد ثابت، مختلط، سهامی و مبتنی بر سکه طلا، پرمخاطب‌ترین صندوق‌های بورس هستند که در ادامه به طور مختصر به معرفی آن‌ها پرداخته می‌شود.

صندوق های سهامی:

عمده دارایی این صندوق ها در سهام سرمایه گذاری می‌شود. استفاده از این صندوق ها ریسک بالایی دارد. بازدهی آن‌ها نیز بیش از هر چیز دیگری از شرایط کلی بازار سرمایه تاثیر می‌پذیرد.

صندوق های مختلط:

حدود نیمی از دارایی این صندوق ها در اوراق با درآمد ثابت و نیم دیگر در سهام سرمایه گذاری می‌شود. بنابراین ریسک و بازدهی صندوق های مختلط، بین صندوق های با درآمد ثابت و سهامی قرار می‌گیرد.

صندوق‌های مبتنی بر سکه طلا:

عمده دارایی این صندوق‌ها به سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار مبتنی بر سکه‌طلا که در بازار سرمایه معامله می‌شوند، تخصیص پیدا می‌کند. بازدهی صندوق‌های مبتنی بر سکه طلا تقریبا مشابه بازدهی سکه طلا بوده و ریسک سرمایه گذاری در آن‌ها بالاست.

شما می‌توانید بر اساس سطح ریسک‌پذیری و بازدهی مورد انتظار خود، صندوقی که برای شما مناسب‌تر است را برگزینید.

صندوق‌های شاخصی:

صندوق‌های شاخصی با هدف پیروی از یک شاخص مبنا ایجاد می‌شوند و در تلاش هستند تا پرتفوی خود را مشابه آن شاخص تشکیل دهند. به همین دلیل می‌توان گفت که نوساناتی شبیه به آن شاخص خواهند داشت. این شاخص می‌تواند شاخص کل بورس یا یکی دیگر از شاخص‌های بازار سرمایه باشد. این صندوق‌ها از ریسک مدیریت بسیار کم برخوردار هستند و هزینه‌های مدیریتی آنان کم است.

صندوق‌های بازارگردانی: 

صندوق‌های سرمایه‌گذاری بازارگردانی به‌منظور خرید و فروش اوراق بهادار با در نظر داشتن تعهدات بازارگردانی آن اوراق، مطابق با امیدنامه صندوق به‌وجود آمدند. هدف بازارگردان متعادل نگه‌داشتن سهم است و از به‌وجود آمدن صف‌های خرید و فروش جلوگیری می‌کند تا قیمت سهم را به سمت قیمت ذاتی سهم سوق دهد.

صندوق صندوق‌ها: 

این صندوق‌ها نوعی سرمایه‌گذاری مشاع هستند که به‌جای سرمایه‌گذاری در سهام، در ترکیبی از صندوق‌های سهامی، درآمد ثابت و صندوق‌های ETF سرمایه‌گذاری می‌کنند. به بیان دیگر خرید واحدهای یک صندوق سرمایه‌گذاری در صندوق، همانند سرمایه‌گذاری در چند صندوق در یک زمان است که ضمن پایین آوردن ریسک، امکان کسب بازدهی مناسب را نیز برای سرمایه‌گذار فراهم می‌کند.

صندوق‌های تامین مالی:

صندوق‌های تامین مالی به‌منظور انجام پروژه مورد نظر خود در چارچوب اساسنامه و با رعایت مقررات، یک شرکت سهامی خاص به نام «شرکت پروژه» تأسیس می‌کند که آن شرکت، پس از تکمیل و آغاز مرحله بهره‌برداری تبدیل به یک شرکت سهامی عام شده و در بورس یا بازار خارج از بورس پذیرش و قابل معامله می‌شود.

صندوق سرمایه گذاری قابل معامله یا ETF چیست؟

صندوق های سرمایه گذاری از نظر چگونگی سرمایه‌گذاری در آن‌ها به دو دسته تقسیم می‌شوند. دسته اول مبتنی بر صدور و ابطال و دسته دوم صندوق‌های قابل معامله (ETF) هستند.

– برای سرمایه‌گذاری در صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال به دو طریق می‌توان اقدام نمود. روش اول مراجعه حضوری به یکی از شعب صندوق و دیگری استفاده از درگاه اینترنتی آن می‌باشد.

– اما صندوق ETF، صندوقی است که خرید و فروش واحدهای آن از طریق سامانه معاملاتی آنلاین کارگزاری‌ها امکان پذیر است. به عبارت دیگر،صندوق‌ های ETF مانند سهام شرکت‌ها هستند. این صندوق ها با نماد مربوط به خود در تابلوی معاملاتی مانند معامله سهام عادی، قابل خرید و فروش هستند.

سرمایه گذاری مطمئن در صندوق های تحت مدیریت کارگزاری مفید

کارگزاری مفید به پشتوانه تجارب موفق خود طی ۲۷ سال فعالیت حرفه‌ای، مدیریت طیف وسیعی از انواع صندوق های سرمایه گذاری را بر عهده دارد. همچنین از این طریق توانسته است پاسخ‌گوی نیاز افراد مختلف به سرمايه‌گذاری در بورس باشد. صندوق های سهامی پیشتاز، پیشرو، امید توسعه و اطلس، صندوق مختلط ممتاز، صندوق های با درآمد ثابت حامی و نامی و صندوق مبتنی بر سکه طلای عیار، همگی جزو صندوق های تحت مدیریت کارگزاری مفید هستند.

جالب است بدانید که از لحاظ خالص ارزش دارایی‌ها، صندوق های سهامی تحت مدیریت کارگزاری مفید همواره در صدر صندوق‌های سرمایه گذاری غیردولتی فعال در بازار سرمایه قرار داشته‌اند. این موضوع خود نشان از موفقیت کارگزاری مفید در مدیریت دارایی افراد است. در همین راستا کارگزاری مفید توانسته اعتماد خیل عظیمی از سرمایه گذاران را کسب کند.

با توجه به رشد قابل توجه ارزش واحدهای صندوق های سرمايه گذاری سهامی کارگزاری مفید طی مدت فعالیت خود و رسیدن به مبالغ چند میلیون تومانی، کارگزاری مفید با هدف حمایت از سرمايه گذاران، اقدام به رقیق سازی واحدهای صندوق های تحت مدیریت خود نموده است. بر همین اساس، سرمایه گذاری با پول کم در این صندوق ها نیز امکان‌پذیر شده است.

حامی، طرحی ویژه برای مشتریان کارگزاری مفید

کارگزاری مفید با هدف بیکار نماندن وجوه در مانده حساب مشتریان خود دست به ابتکار زده و صندوق سرمايه گذاری با درآمد ثابت حامی را در قالب طرح حامی، به مشتریان خود معرفی کرده است. به این ترتیب، در طرح حامی به پول شما نزد کارگزاری مفید به صورت روزشمار سود پرداخت می‌گردد. با توجه به مزایای این طرح، طرح حامی را می‌توان بهترین سرمایه گذاری برای افراد ریسک گریز دانست.

منظور از ارزش خالص دارایی (NAV) چیست؟

یکی از اصطلاحات پرکاربرد مربوط به صندوق های سرمايه گذاری، NAV یا ارزش خالص دارایی است. در سایت مربوط به هر صندوق، به صورت روزانه سه نوع ارزش خالص دارایی گزارش می‌شود.

– NAV صدور: ارزش هر واحد صندوق را نشان می‌دهد. در واقع وجهی است که باید بابت خرید هر واحد در صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال، پرداخت شود.

– NAV ابطال: وجهی است که پس از انصراف از سرمایه گذاری در صندوق های مبتنی بر صدور و ابطال به ازای هر واحد به سرمایه گذار پرداخت می‌شود.

– NAV آماری: در شرایط مشخصی مانند ایجاد صف فروش سنگین بر روی برخی از دارایی‌های صندوق برای مدت طولانی، مدیران صندوق‌ها می‌توانند قیمت برخی از سهم‌های موجود در سبد سرمايه گذاری خود را تعدیل کنند. به ارزش خالص دارایی گزارش‌شده در این حالت NAV آماری گفته می‌شود.

صندوق های سرمايه گذاری از چه ارکانی تشکیل می‌شوند؟

هر صندوق ارکان مشخصی دارد که هر کدام در تشکیل و اداره آن، نقش مشخصی دارند. از جمله ارکان صندوق سرمایه گذاری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

– مدیر صندوق
– متولی صندوق
– حسابرس صندوق
– مدیر ثبت صندوق

چگونه می‌توان صندوق های سرمايه گذاری را با یکدیگر مقایسه کرد؟

برای مقایسه صندوق های سرمایه گذاری، علاوه بر مقایسه بازدهی آن‌ها، پارامترهای مهم دیگری نیز وجود دارد. ضریب بتا، ضریب آلفا، همبستگی با رشد شاخص و همبستگی با افت شاخص، از جمله این پارامترها هستند. در این بین، بررسی و مقایسه ضریب بتای صندوق ها بین اهالی بازار، نقش پررنگ‌تری را ایفا می‌کند.

به علاوه، برای سرمایه گذاری با پول کم، باید NAV صدور صندوق ها را نیز در این مقایسه وارد کنید.

اساسنامه و امیدنامه، بهترین ابزار برای آشنایی با هر صندوق

اگر می‌خواهید با جزئیات فعالیت‌های یک صندوق و وظایف ارکان‌ های آن آشنا شوید، سراغ اساسنامه و امیدنامه آن بروید. اساسنامه و امیدنامه هر صندوق هر آنچه که باید درباره یک صندوق بدانید را در اختیار شما قرار خواهد داد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید